Höstbilder från Söderåsen

bild25När jag var inne på Tammy Bergströms blogg (http://imageorama.blogg.se/) för en tid sedan och beundrade hennes underbara sommarbilder, kunde jag inte låta bli att skoja med Tammy lite. Jag bad nämligen hennes kloka hund Lloyd att dra Tammy i byxbenet, så hon skulle släppa taget om sommaren och virvla in i vinterns mindre färgglada årstid. Jag vet nämligen att hon kan ta underbara vinterbilder också.

bild26Vad gör jag själv? Jag lägger upp ett knippe höstbilder från Patrik Larssons fotokurs på Söderåsen. Något som verkar helt logiskt (eller inte). Anledningen till det här självmålet är ett önskemål från en annan duktig fotograf, nämligen Christer Karlsson (http://www.ckarlssonsbilder.se/), som också var med på samma kurs. Eftersom mitt valspråk när det gäller min blogg är ”Alltid redo, aldrig färdig”, så blir det naturligt att bilderna kommer så här tre månader efteråt.

bild27För min egen del känns det bra att minnas de här sköna oktoberdagarna. Patrik lärde som vanligt ut på ett bra pedagogiskt sätt och han hade också hjälp av Peter Nilsson, som också är en duktig fotograf. God mat, vackra färger, bra ljus och ett härligt gäng glada och nyfikna deltagare gjorde de här dagarna till en minnesvärd upplevelse.

bild28En sak som jag gillar lite extra på Patriks kurser, är att man får några timmar varje dag att plocka fram ett par bilder som man sedan bildbehandlar i sin dator. Bilder som sedan visas upp för alla deltagare på kursen och där Patrik delar med sig av sina personliga synpunkter på varje bild.

bild29Det händer ibland under mina strövtåg att jag funderar vad andra fotografer skulle hitta för motiv på den plats där jag själv befinner mig på. Speciellt de stunder jag själv har svårt att hitta motiv. Stunder då det känns som min hjärna har sändningsuppehåll och man i ren desperation, nästan på måfå, slänger iväg några höftskott. I samma stund som man tar bilden får man en känsla att man kommer titta på bilden i datorn för att sedan slänga den. Men man tar ändå bilden. För man har ju trots allt stigit upp, gjort matsäck och förbrukat en viss mängd bensin för att ta sig dit.

bild30En kurs öppnar fina möjligheter att få se vad andra fotografer hittar för motiv. Förutsättningarna är lika när det gäller motiv och ljus då alla befinner sig på samma plats och tidpunkt. Många gånger sitter man där under bildvisningen och tänker att den bilden skulle man vilja ha i sina samlingar. Ett motiv som man har förkastat gjorde en annan fotograf något underbart av genom att hitta rätt komposition. Ibland har man överhuvudtaget inte sett motivet alls utan man undrar om fotografen har varit på samma plats som man själv var på. Jag kan heller inte låta bli att förundras över hur tre fotografer kan ta tre helt olika bilder av samma motiv, fast man stod på en rad så nästan stativbenen trasslade in sig i varandra.

bild31Undrar ni vad vi tog för bilder under de där sköna höstdagarna, så tycker jag ni ska besöka Patrik Larssons blogg (http://fotografpatriklarsson.se/deltagarnas-basta-bilder-host-pa-soderasen-25-27-okt/).

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Höstbilder från Söderåsen

 1. Jörgen Schön skriver:

  Det är väl aldrig fel med lite höstbilder och speciellt inte om de från Söderåsen, kan jag inte se mig mätt på bilder där ifrån. Och att presentera dem nu mitt i vintern kan väl ha sina förtjänster det också. Man ligger så smått och väntar på våren nu tycker jag, även om vetskapen om vårens ankomst ligger en bit fram i tiden i det läget så kan lite höst bilder vara trevliga som en påminnelse om alla årstiders olika karaktärer. Det är lätt att glömma hur vacker hösten är när den är i sitt esse.

  Jag har många gånger funderat på att åka på en fotokurs. Det är nyttigt med lite nya infallsvinklar och att få lära sig nya saker, men inte minst att träffa likasinnade. Men ännu har jag dessvärre inte kommit till skott och anmält mig, jag ska ta mig en funderarare och höja statusen för detta på min ”att göra lista” 🙂

  Mvh, Jörgen

  • Gunnar Eriksson skriver:

   Själv har jag inte så bråttom att möta våren. Jag hoppas på att jag får några dagar med dunkelt ljus som passar fint för lite skogsturer. Dagar då man kan vara ute hela dagen. För snart är ljuset tillbaka med fullkraft och man får återgå till tidiga eller sena stunder på dygnet.

   Jag tycker du ska testa en fotokurs. De jag har varit med på har varit mycket trevliga och lärorika. Jag rör mig själv i skog och mark, så jag kan sakna ibland att ha någon att utbyta tankar och idéer när man besöker en plats. Visst finns det olika forum på nätet, men det är inte riktigt samma sak som att sitta och ta en fika under en fotorunda och diskutera de tankar man har.

   En annan sak som fotokursen gav mig, var att jag fick lite av en nystart när det gäller mitt fotograferande. Jag har börjat intressera mig mer för de intima landskapen, landskap utan horisont, och detaljer. Det känns trevligt att besöka gamla fotoplatser, där man tyckte att man redan hade fotograferat allt, och hitta lite nya motiv.
   /Gunnar

 2. Christer K skriver:

  Hej Gunnar!
  Aaah vad roligt att se att du är igång igen. Tack! också för att du annamade min önskan om att få se några fler av dina bilder från vackra Söderåsen. Känner så väl igen det du skriver i din text, och slås av det när jag ser dina bilder, hur kunde jag missa den fina kompositionen?, varför såg inte jag den vyn? osv. Haha och nu känns det allt som om jag också hade sändningsuppehåll i hjärnan. När jag ser dina fantastiska bilder från denna vackra plats. Fastnar lite extra för bild 2, bild 4 och den sista bilden med sin makalöst fina utsikt. Där satt du den verkligen, fast det var trångt där på kullen 🙂
  Fin uppdatering med en bra text och härliga bilder till, ser nu framemot historien om den blöta strumpan 😉
  Hoppas att du fått tillbaka dina lördagar, så du har någon dag extra på helgen att fotografera på. Nu när det börjar ljusna.
  Ha de gott Gunnar!
  Med vänlig hälsning Christer K

  • Gunnar Eriksson skriver:

   Det går i vågor, men just nu är jag ute och fotograferar ganska ofta. Jag gillar det dunkla ljuset, där man kan i lugn och ro hitta motiv under en hel dag. Det dröjer inte länge nu innan ljuset åter har fått rejäl kraft och man får ofta begränsa sitt fotograferande till tidiga eller sena stunder på dygnet om man ska få ett behagligt ljus. Fast det är trevligt att dagarna blir allt längre.

   Ja, det var en trevlig kurs vi var på. Som jag tidigare skrev till Jörgen, så kan jag ibland sakna utbytet med andra fotografer när jag är ute. Att redan på plats diskutera tankar och idéer. Att få se vad andra har hittat. Jag tycker detta är mycket lärorikt och det var en av de punkter jag uppskattade mest på kursen.

   Jag gillar också min sista bild från kullen. Det var inte lätt då det var som du skriver, trångt på den lilla kullen. Det blev inte lättare av att en fotograf från norr, med röd toppluva, skulle sätt upp sitt stativ framför alla andra 🙂
   /Gunnar

 3. Tammy skriver:

  Hahahahaha :))) Du är för härlig, Gunnar :)) Åååh, jag kom av mig helt nu för jag börjar skratta och kan inte sluta.

  En fråga . Vill du låna Lloyd lite så du kan slita dig från hösten? :)) nääää, jag bara skoja, slit dig inte, för vet du vad, vi älskar att se vad du visar och berättar och nu sitter hösten fint tycker jag :))

  Och en annan sak – Lloyd drog mig i byxbenet och jag föll hårt 😉 Ingen sommar i detta inlägg från mig, men det var nära ögat att det blev en med höst 😉

  Över till ditt fantastiska inlägg och här ska jag komma med ett erkännande 🙂 Jag har varit massor i Söderåsen, min kollega bor där och ibland tycker jag att han behöver komma ut, då rycker jag in 😉 OCH, jag har tagit många bilder där, jag har stått där jag ser att du tagit vissa bilder, och jag har ALDRIG lyckats få något så fint. Jag har inte ens sett det för alla träden 🙂

  Och här måste jag komma in på Christer Karlsson som du nämner, denna människa har jag haft nöjet att få fotografera med, och jag har aldrig träffat någon som har ett sådant ovårdat språk som han har :)))) Nämen, förlåt mig, han har ett jättefint ordförråd, och han tar iaf magiska bilder precis som du och han har också tagit några därifrån som är fantastiska. Och för att gå in på det du skriver om att vi ser olika motiv, det är sant. Oj, så sant och därför är det kul att ibland fota med andra för att se vad dom såg. Även om man är väldigt osocial ibland när man fotar, jag iaf, jag är en osocial typ minsann kom jag på :))

  Näää, jag kan inte bruka allvar längre. Är ditt fel då du skriver så himla roligt och BRA!! Och visar för bra bilder från ett ställe man stått på och sett ut som ett fån då man inte såg något 🙂

  Tack för ett underbart inlägg och snälla, säg bara till om du vill låna byrackan ;))

  • Gunnar Eriksson skriver:

   Va, det kan jag inte tro om Lloyd. Han ser ju så oskyldig ut på dina bilder. Det är nästan som man kan se glorian över hans huvud.
   Inga bilder från Söderåsen? Jag tror inte ett ord vad du säger. Du är en sådan fotograf som bara kan slänga dig i närmsta buske och fånga fantastiska bilder. Den enda möjliga förklaringen måste vara att Lloyd norpade din kamera och sprang och gömde den. Kanske var han sur för att han fick för lite uppmärksamhet.

   Har Christer ett ovårdat språk? Några sådana tendenser har jag inte lagt märke till. Det måste bero på sällskapet då 🙂

   /Gunnar

 4. Jonna Bergström skriver:

  Jag vet inte om jag tycker det är så kul att Lloyd ska dra mer i Tammy! 🙂 Hon har ju blivit helt invalido och kan knappt gå ut och fotografera med mig längre. Vi var visserligen på stranden för en stund sedan men hon låg mest där och rulla runt bland stenar och sådant som finns på stranden. Hon kunden inte röra sig på annat sätt eftersom hon är nyopererad i knät.

  Härliga bilder du tagit från en av skånes vulkaner. Tammy ljuger lite i sitt inlägg här ovan för det är faktiskt hon och jag som drar med hennes kollega dit. Jag är så jä….a trött på att alla ljuger. 🙂 Men det är sant att vi aldrig har lyckats ta någon bra bild där. Dina bilder är helt underbara. Vi kan visa dig de andra vulkanerna om du anmäler dig till vår workshop vi ska ha till våren. :-)))) Du kan anmäla dig till Tammy. Vi har precis haft en mycket uppskattad workshop. Bilder från den kan du hitta i min blogg. ”Måla i vinterskog” heter inlägget. Helt ointressant egentligen. 🙂

  Jag har faktiskt också haft nöjet att få fotografera med Christer Karlsson och jag måste säga det att jag har aldrig lärt mig så många fula ord av någon som jag lärt mig av honom. En kul typ det där och jag skojar inte. Det språket är inte att leka med. En fotorunda vi var på kallade han mig för Bitch i flera timmar. Nästa gång vi skulle fotografera var Tammy och jag två scumbags och så var det här ordet fu… inblandat också. :-)))

  • Gunnar Eriksson skriver:

   Nu tror jag att ni två har gaddat ihop er mot Lloyd. Han som ser så snäll ut på era bilder. Inte kan väl han göra något sådant 🙂

   En workshop till våren låter kul. Har jag bara tid så kommer jag. Nya områden att fotografera tar man tacksamt emot. Dessutom kanske jag kan avslöja lite hur ni tar er fantastiska bilder. Jag har försökt ibland att fotografera småkryp (som inte sticks eller bits) och blommor, men det brukar inte bli något. Kanske beror det på att de är på obekvämt arbetsavstånd.

   Säger Christer fula ord? Nu är jag helt övertygad att det beror på sällskapet 🙂

   /Gunnar

 5. Christer K skriver:

  Haha ja du Gunnar du fick på ett kanon skott och det blev en toppen bild, trots det var en norris i röd mössa som var ivägen 😉 men på begäran så var han ju inte oäven att flytta på sig. Nä Klöva ravinen var ett toppenställe som jag gärna återkommer till, ett riktigt smultronställe nära ett annat smultronställe (Söderåsen)
  Men hallå vad läser jag i vissa kommentarer här 🙂 Har själv haft förmånen att fotografera med de goa och snälla systrarna Bergström. Kan bara säga att de lärde mig ett och annat vokabulär som skulle få en sjöman att rodna 😉 🙂 men det var en trevlig fototur/workshop med mycket roligt snack 🙂
  Och appropå och till dig Tammy Bergström så anmäler jag mig till vårens vulkan foto workshop 🙂 sign me up! 😀
  Med vänlig hälsning Christer K

  • Jonna Bergström skriver:

   Det är ju kanon Christer! Då blir workshopen av. Vi behöver vara minst 3 så nu blir det du, jag och Tammy i alla fall om inte fler anmäler sig.
   Vi hörs!

  • Gunnar Eriksson skriver:

   Ja, det var en trevlig norris. Norrisar brukar vara trevliga, åtminstone de jag har träffat.
   Jag kan bara hålla med att det är ett smultronställe, tyvärr ligger det lite för långt bort från Karlskrona för spontana resor. Söderåsen ligger bara en halvtimmes bilresa från mina föräldrar, så det kommer bli några turer dit när jag är nere och hälsar på dom.

   Jag vet dock redan ett datum jag ska dit. Jag kunde inte låta bli att anmäla mig till Patrik Larssons ”Intima landskap”. En kurs då man fotograferar under eftermiddagen och kvällen. Förra året var det inga löv, så jag hoppas att våren kommer lite tidigare i år.

   Som jag skrev tidigare, så kommer jag gärna på workshopen om jag kan. Det vore kul att träffas igen och kanske jag jag också avslöja hur Tammy och Jonna kan ta så fantastiska bilder. Hur du gör Christer, det vet jag redan. Du springer som en besatt mellan blixtarna runt ditt motiv och din kamera. Gärna med en röd toppluva 🙂

   /Gunnar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s