Den oförberedde fotografen

Egentligen hade jag tänkt att skriva om två av mina favoritmånader, november och december. Jag inser att jag tillhör en liten skara som har dessa månader som favoriter, speciellt här nere i sydost. Men jag gillar dessa två månader för dess fina jordnära färger och dess dova ljus. Det här är en tid då naturen går till vila och jag flyter snart med i dess takt, något jag också märker när jag fotograferar. Ljuset bjuder sällan på några dramatiska växlingar, så man kan bara slappna av och i lugn och ro studera alla motiv som naturen bjuder på. Vill man, så kan man avbryta fotograferandet för en fika. Ta fram termos och smörgåsar, lyssna på några blåmesars småprat. När man fikat klart, så är det bara att fortsätta att leta motiv utan man känner att man har missat något. Fast i år blev det inte så. När jag precis börjat vaggas till ro, så kom snön.

bild13För alla ni som bor norr över, tror jag att ni tar det hela med ro. Här nere i sydost, vet vi aldrig hur länge snön ligger kvar. Det här kanske är den enda chansen för att fånga lite vinterbilder, vem vet.

bild14Min beredskap att det skulle komma snö, var lika dålig som SJs. Ett intensivt letande efter tänkbara vintermotiv i mina tankar började. Ett ensamt träd på en åker där gul halmstubb sticker upp ur snön skulle passa, tyckte jag. Jag åkte därför till havet. En logisk kullerbytta, men jag tror det var något med en soluppgång som gjorde att jag hamnade där. Leta träd kan man alltid göra på hemvägen.

bild15Jag gillar vinter och snö, om det inte blir för mycket snö förstås. Lite snö där marken tittar igenom snötäcket, ger en fin struktur åt landskapet. Dessutom bjuder dessa fläckar i snön på fina detaljer i förgrunden. Blir det mycket snö så har jag svårt att hitta motiv. Landskapet blir som ett fluffigt täcke där jag har svårt att hitta detaljer. Jag får också problem att hitta platser där jag kan ställa bilen. Att röja parkeringsplatser som tillhör naturreservat ligger inte högt på prioriteringslistan hos snöröjarna.

Mitt motiv med det ensamma trädet på en åker, hur gick det med det? Det hittade jag aldrig. Det fick bli ett träd vid havet i stället. Nu har jag fortfarande ett motiv att fånga om det kommer mer snö. Tills dess kan jag i lugn och ro spana efter ett sådan träd och nästa gång det kommer snö, så är jag mer förberedd.

Till sist vill jag önska alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

/Gunnar

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Den oförberedde fotografen

 1. jukkalausmaa skriver:

  Hej Gunnar,
  Instämmer till fullo om november och december. Jag är inte heller en stor fan av det kortvariga spektakulära ljuset, utan föredrar ett lugnare tempo när jag fotograferar. Trots att du var oförberedd på snön tycker jag att du lyckats få till tre mycket bra bilder med varierande motiv. Hoppas du får nya tillfällen med snön, skall bli intressant att se vad du åstadkommer när du är beredd.
  God Jul och Gott Nytt År!
  /Jukka

  • Gunnar Eriksson skriver:

   Hej Jukka och tack för din kommentar. Kul att du gillade mina spontana vinterbilder. Jag tycker varje årstid har sin tjusning, men just november och december gillar jag för stillheten som då råder. Jag tror tempot passar mig extra bra, då jag kan i lugn och ro testa olika kompositioner utan att känna att jag missar det tillfälliga ljuset. Jag önskar dig en god fortsättning och ett Gott Nytt År.

   /Gunnar

 2. Morgan skriver:

  Mycket tänkvärda rader med kraftfulla bilder, det är alltid ett
  nöje att titta in på dina blogginlägg. Jag passar även på att önska
  dig en riktigt god jul och ett gott nytt år. -Må väl!
  Morgan

  • Gunnar Eriksson skriver:

   Tack för din kommentar, Morgan. Jag tycker det är kul om man kan få till några tänkvärda rader och bilder som de som följer min blogg tycker om. Det uppskattas mycket att få höra att du tycker om det jag gör. Jag vill också önska dig en god fortsättning och ett riktigt Gott Nytt År.

   /Gunnar

 3. Jörgen Schön skriver:

  Alltid lika trevligt att läsa dina små funderingar och ta del av dina erfarenheter, och som vanligt känner jag igen mig i det du skriver, även om jag inte håller med dig i ditt val av favoritmånader. Jag är har alltid mycket mer inspiration i brytningstider – alltså under våren och hösten – så om jag måste välja två favorit månader så skulle jag nog välja maj och oktober. Då är ljuset ofta spektakulärt, det händer mycket och jag har lätt att finna motiv – även om jag kan hålla med dig om att tempot är betydligt lugnare nu på vintern, man blir lätt stressad – speciellt på våren! Men jag personligen har lite svårt för vintermörkret, har ofta svårt att hålla humöret och inspirationen på en hög nivå när det är så få ljustimmar på dygnet – faller ofta in i en mental och overksam dvala på vintern.
  Men visst finns det mycket att fånga när landskapet ligger inbäddat i ett nyfallet snötäcke, men det är sällan snöröjt på de där vägarna man vill in på och köra fast med bilen långt ute på obygden är ju inte så kul. Så jag förblir ofta väldigt inaktiv nu på vintern – vilket är lite synd!
  Tycker du har lyckats väl i dina vinterbildsintentioner, du fångade vinterns lugna, dova och lite vemodiga känsloläge på ett fint sätt, man jag faller mest för den första bilden, då det stämningsfulla ljuset faller mig i smaken!!
  Vill också passa på att önska dig en God Jul och Ett Gott Nytt år!!

  Mvh, Jörgen

  • Gunnar Eriksson skriver:

   Hej Jörgen!
   Ja, brytningstider är fint. Då känns det som man vänder blad och många nya spännande motiv dyker upp igen framför kameran. Bokskogar som har precis fått löv i maj eller när naturens färger slår till med full kraft i oktober, är inte dumt alls. Fast jag tycker det är mer en stressig tid som fotograf. Jag brukar alltid vänta in när allt ska vara som bäst, vilket resulterar ofta att jag missar allt istället. Då passar november och decembers sakta lunk bättre. Det är bara mörkret jag kunde vara utan. Det hade räckt om det hade blivit mörkt vid halv sju-tiden på vintern. Fast vi i söder är ändå mer lyckligt lottad än de längre norr ut, fast de har alltid snön som lyser upp tillvaron.

   God fortsättning och ett riktigt Gott Nytt År, vill jag passa på att önska dig.

   /Gunnar

 4. Mats-Ove skriver:

  Hej Gunnar !

  Känner igen mig & håller med dig i dina tankar.Det är lugna månader där november,december.Sköna att var ute i..myggfritt framförallt.Nackdelen är väl att det är ljust lite för kort stund här uppe i norr.Så man har i princip bara helgerna på sig att fota.Nu har det kommit massor av snö häruppe så det är lite jobb med att traska ut i skog & mark.Men lugnt & skönt somsagt när man väl är på plats…
  Fina bilder du fick till just det dova ljuset.

  Vill passa på att önska dig en God Jul & ett Gott Nytt År !

  • Gunnar Eriksson skriver:

   Hej Mats-Ove och tack för din fina kommentar. Ja, myggfritt är inte dumt alls. Skönt att slippa fäkta med armarna när man är ute i skog och mark. När det gäller ljuset, är det inte bättre här söder över. Det dröjer ännu ett tag då man kan åka ut en sväng efter jobbet. När det gäller snö här nere, så är det tillbaka till det normala igen. Barmark med enstaka kämpande små snöhögar. Inte mycket till vinter.
   Jag passar också på att önska dig en god fortsättning och ett riktigt Gott Nytt År.

   /Gunnar

 5. Naturbilden skriver:

  Jo, det stämmer allt ganska bra 🙂 Årstiderna blir sällan som man tänkt sig så jag försöker att inte ha några förväntningar utan fotografera vad som faller mig in för just den dagen. Eller så skyller jag på det för att jag är så oplanerad allt som oftast 😉
  God Jul Gunnar!

  /Anna

  • Gunnar Eriksson skriver:

   Ja, det är så det är. Naturen är oberäknelig så det är bäst att ta det som kommer, vilket är en tjusning i sig. Det skulle vara väl tråkigt om man kunde planera in allt i minsta detalj.
   God fortsättning och ett riktigt Gott Nytt År, önskar jag dig.

   /Gunnar

 6. Tammy skriver:

  Gunnar~

  När jag ser dina bilder, så blir jag så glad i hjärtat och tänker, kan Gunnar ha detta som favoritmånader, så måste jag skärpa till mig, för kan man fånga så här vackert som du gör, så vill jag försöka lära mig av dig och bara av att läsa det du skriver, samt se dina underbara bilder, så lär jag mig massor. Tack.

  Lite förvånnad blir jag dock, jag trodde nånstans att din favoritmånad var den då myggorna kläcktes? 😉

  Tack för att du delar dina härliga tankar och dina makalöst vackra bilder med oss andra.

  Önskar dig en underbar Julhelg!

  Julkram från mig!

  • Gunnar Eriksson skriver:

   Tack Tammy, vad glad jag blir av dina rader. De lyser upp i vintermörkret. När jag skriver att november och december är några av mina favoritmånader, så menar jag stillheten, jordnära färger och de fina mönstren i naturen när alla löv ligger på marken. Mörkret som kommer alldeles för tidigt kunde jag vara utan. Det hade räckt med att det blev mörkt vid halv sju-tiden nu på vintern. Fast nu går vi mot ljusare tider igen och det känns bra.
   Nähä du, myggen kan jag vara utan. Det räcker att översvämningsmyggen flyger omkring i superunderställ på hösten. Ända till slutet av oktober har jag träffat på några enstaka exemplar.

   Jag vill önska dig och Lloyden en god fortsättning och ett riktigt Gott Nytt År.

   Sköna myggfria hälsningar
   Gunnar

 7. Christer K skriver:

  Ännu ett härligt inlägg från dig med en hög igenkänningsfaktor i vissa saker. Är dock mer en sommar, värme och ljus människa. Men visst kan jag hålla med om att ett fräsch vitt vinterlandskap är fint att beskåda…….innfrån värmen 😉
  Just nu är det som att färdas i ett julkort i min del av Sverige, mycket snö, träden klädda i vit ullig snö. Saknar dock ljuset legat som ett täcke av moln på himmlen de senaste veckorna förrutom att det sprack upp i en stund i veckan, såg tom sol och himmel 😉 då fick jag en välbehövlig energi kick av ljuset och hoppet tändes.
  Sköna vinte bilder du delar med dig av fastnar speciellt för första bilden den har alla favorit indrigienser som jag gillar. Underbar stämmning, fantastiskt ljus, bra komponerad, kust, hav och denna gång snö 😉 Mycket njutbart!
  Passar på att önska dig en fortsatt trevlig och God Jul och ett Gott Nytt fotoår! 🙂
  Hoppas att du får många fina vinterdagar att fotografera och njuta av 🙂

  Mvh Christer K

  • Gunnar Eriksson skriver:

   Tack Christer. Ja, mörkret är väl inget vidare. Fast det är som du skriver att det kan vara skönt att betrakta det inne från stugvärmen. Jag kan tänka mig att du har rejält med vinter där du bor. Här nere i söder har det mesta smält bort och endast små snöhögar här och var återstår av vintern. Inte mycket till ljus har det varit. Det har varit mest regn den sista veckan. Lite vit jul fick vi dock innan den regnade bort under kvällen.

   Jag önskar dig en god fortsättning och ett riktigt Gott Nytt År. Det ska bli roligt att få se dina fin fina bilder under året.

   /Gunnar

 8. Niklas skriver:

  Mycket härlig text som värmer lite i kylan. Jo du är nog en av de få som gillar vintern, men jag kan delvis hålla med dig. Problemet blir ju nu när det är slask och väldigt mulet, vilket jag inte är särkilt förtjust i. Däremot blir ju bilderna mer grafiska om man jobbar med kontraster. Läckra bilder också!

  /Niklas

 9. Gunnar Eriksson skriver:

  Ja, de flesta föredrar nog lite varmare årstider. Själv klarar jag bättre av kyla än värme, så den här årstiden har jag inget emot. Detta märker jag tydligast att antalet bilder är betydligt färre på sommaren än övriga årstider för min egen del, vilket beror på att jag inte gillar att gå omkring och svettas ymnigt medan knott och mygg svärmar om kring en. Om det blir några bilder på sommaren, så blir det mest kustbilder. Det är skönt att söka lite svalka nära havet. Kul att du gillade bilderna, speciellt den första är jag nöjd med.

  /Gunnar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s